10 Resepi Air Balang Viral Paling Sedap
Puasa seharian, buka puasa mesti nak minum air dulu untuk hilangkan dahaga sebelum makan. Kalau kat bazar ramadan, mesti ramai yang mencari air balang.
Resepi air balang sedap ini ada yang sukatannya banyak dan ada juga untuk buat sendiri nak minum. Tapi apa pun. Kalau nak buat sendiri di rumah, memang agak - agak. Setakat buat air, mudah jer. Kalau nak buat letak dalam balang tu cuma gandakan sahaja.
Ikutkan air balang, banyak sangat senarainya, tapi di sini, sis nak kongsikan air balang yang dikatakan menjadi kesukaan ramai.
1. Jus mata kucing sedap
2. Jus apple asam boi
3. Air soya sedap
4. Jus mangga susu
5. Air bandung cincau
6. Air milo susu
7. Air katira original Johor
8. Air tembikai laici
9. Air lemon pudina ais dan laici asam boi
10. Air jagung ketagih sedap
Jadi, yang mana satu air balang pilihan kalian semua.
Resepi Air Balang Paling Laris
1. Resepi Jus Mata Kucing Sedap
Bahan - Bahan
1 paket Buah mata kucing
1/2 paket gula melaka
Gula pasir (optional)
Daun pandan
Cara - Cara
1. Basuh buah mata kucing tersebut dan rebus didalam periuk bersama daun pandan.
2. Setelah buah tersebut kembang, masukkan gula melaka.
3. Rasa sedikit, jika kurang manis, tambah dengan gula pasir.
4. Siap untuk dihidang.
Nota
Buah mata kucing dikenali sebagai 'dragon eyes' jadi jika berkunjung ke kedai herba cina, anda boleh membeli bahan yang dikongsikan.
2. Resepi Jus Apple Asam Boi
Bahan - Bahan
3 biji epal hijau
1 sudu kecil serbuk asam boi
2 biji asam boi
Air secukupnya
Cara - Cara
1. Kisar epal hijau sehingga hancur.
2. Masukkan air gula bersama dengan jus epal yang dikisar tadi.
3. Campurkan dengan serbuk asam boi.
4. Sedia untuk dihidang bersama ais.
3. Resepi Air Soya Sedap
Bahan - Bahan
1 kg kacang soya3 helai daun pandan
1 sudu teh garam
9 liter air
Bahan Untuk Buat Air Gula
1 kg gula1 liter air
Peralatan
Mesin soya/ blenderTapis teh tarik mamak/kain net putih
Bekas tapis plastik
1 periuk sederhana
1 bekas tong panas/hot container
Cara - Cara
Langkah 1
1. Basuh kacang soya dan rendam di dalam bekas selama 4 hingga 5 jam sahaja.
2. Toskan kacang soya yang telah kembang tersebut menggunakan tapis plastik.
Langkah 2
1. Kisar atau blend kacang soya tersebut dengan 6 liter air sahaja.
2. Blend hingga kacang soya betul-betul hancur.
Langkah 3
1. Tapis air soya yang telah dikisar itu 1 kali dengan menggunakan tapis teh tarik mamak/kain net@muslin ke dalam bekas.
2. Perah air kacang soya untuk cepatkan proses penapisan ini.
Langkah 4
1. Blend hampas kacang soya yang telah diasingkan di dalam bekas lain sebelum ini dengan sukatan 3 liter air sahaja.
2. Tapis dan perah pati kacang soya ke dalam bekas (sama seperti di step 3).
Langkah 5
1. Tuang air soya yang telah ditapis ke dalam periuk sederhana untuk dimasak.
2. Gunakan penapis plastik untuk tapis air soya ke dalam periuk.
Langkah 6
1. Simpulkan 3 helai daun pandan dan masukkan satu sudu teh garam ke dalam periuk berisi air soya.
2. Tutup periuk. Kacau air soya selang 10-15 minit supaya ia tidak membuak-buak atau melimpah.
3. Masak dengan api perlahan selama 1 jam. Air soya akan mendidih apabila ia telah masak.
4. Dah masak sedia untuk diminum. Pati Soya ini sangat Pekat. Bubuh ais untuk lebih sedap. Atau mana yang suka air gula merah tu adjust le sendiri.
4. Resepi Jus Mangga Susu
Bahan - Bahan
1 biji Mangga
1 cawan Ais
3 sudu besar susu pekat manis
Cara - Cara
1. Blend mangga, ais dan susu pekat sehingga sebati.
2. Tuang ke dalam gelas dan letak kiub mangga.
Nota
Jika nak buat lebih gandakan
5. Resepi Air Bandung Cincau
Bahan bahan
Air sirap (boleh beli siap atau dimasak sendiri)
Ais krim soda
Susu cair
Cincau secukupnya (diparut)
Ais kiub secukupnya
Cara - Cara
1. Campurkan sirap, air masak, susu sejat. Kacau dan rasakan manis dan lemak yang dikehendaki.
2. Masukkan ais krim soda sambil dikacau tanpa henti. Masukkan ais kiub dan juga cincau.
3. Siap untuk dihidangkan.
6. Resepi Air Milo Susu Balang 30 liter - 40 liter
Bahan-Bahan
8 tin Susu Pekat
8 tin Susu Cair
Air panas mengikut kadar cara bancuhan
4 paket Milo (1kg)
4 kg ketulan Ais
Cara - Cara
1. Masukkan susu pekat
2. Masukkan susu cair
3. Masukkan milo
4. Masukkan air panas dan kacau rata
5. Masukkan ke dalam bekas air dan tambah ketulan ais
6. Sedia untuk di minum
7. Resepi Air Katira Original Johor
Bahan-bahan
1 tin susu cair
2 cawan gula pasir
3 keping getah anggur kering/katira
12 biji badam
3 ketul buah kembang semangkuk
1 genggam biji selasih
2 cawan cendol
1/2 cawan cincau
7 biji kurma
Kismis
Kacang tanah goreng
Secubit garam
Langkah-langkah Penyediaan Air Katira
Bahan A: Sirap pandan
1. Sebelum membancuh air katira, korang hendaklah menyediakan sirap terlebih dahulu.
2. Mula-mula, rebus 3 cawan air hingga mendidih.
3. Masukkan 2 cawan gula pasir bersama daun pandan yang telah dikisar. Kacau hingga larut.
4. Kemudian, padamkan api. Tuang dan tapiskan air gula hijau ke dalam balang air besar.
5. Simpan dan ketepikan dahulu.
Bahan B: Susu badam
1. Kisar badam yang diasing daripada kulit hingga halus bersama secawan air.
2. Masak kisaran badam tadi sehingga mendidih bersama 2 cawan air.
3. Padamkan api setelah mendidih beberapa minit.
4. Tapis dan tuangkan susu badam ke dalam balang air yang berisi air gula hijau tadi.
Bahan C: Membancuh air katira
1. Masukkan kurma yang telah dicarik-carik ke dalam balang air tadi.
2. Boleh juga jika kurma tadi dibuang biji dan dihiris nipis. Terpulang.
3. Masukkan pula katira, biji selasih dan buah kembang semangkuk yang telah kembang
4. Tuang susu sejat, cendol dan secubit garam. Kacau hingga sekata semua bahan-bahan.
5. Hidangkan air katira samaada dalam gelas besar atau mangkuk pencuci mulut.
6. Tabur kacang goreng, kismis dan cincau sebagai toppings.
7. Sedia dinikmati sebagai “energy booster” waktu berbuka setelah seharian berpuasa!
8. Resepi Air Tembikai Laici Viral
Bahan - Bahan
Buah tembikai
Satu tin laici
Krim soda
Segelas ais
Aiskrim ( Optional )
Cara - Cara
1. Potong tembikai secara dadu.
2. Masukkan potongan tembikai, laici dan ais ke dalam blender.
3. Tuang krim soda secukupnya.
4. Blend sampai sebati ke semua bahan.
5. Tuang ke dalam gelas dan kalau suka boleh letak aiskrim.
9. Resepi Lemon Pudina Ais Dan Laici Asam Boi
Bahan - Bahan Untuk Sukatan untuk 1 balang Air
Daun pudina RM 2
Lemon 4 biji
Sunquick 100 gm
Serbuk asam knorr100 gm
Air gula 1 liter
Cara - Cara
1. Kisar 3 biji lemon dengan 2 liter air, ambil air sahaja hampas buang masuk dalam bekas air.
2. Masukkan 1 liter air gula.
3. Sunquick dan serbuk asam knorr masukkan sekali 1 liter air panas. Kacau dan masukkan dalam bekas air lemon tadi.
4. Masukkan air batu, pati air lemon, Masukkan air masak agak- agak sahaja. 1 biji lemon dihiris dan daun pudina.
5. Kacau dan siap untuk diminum.
Nota :
1. Kalau nak buat banyak lagi gandakan saja.
2. Boleh pelbagaikan buahan dalam tin selain daripada laici
3. Pati lemon boleh disimpan dalam peti sejuk
4. Nak buat banyak pastikan tapis dalam 2 hingga 3 kali
10. Resepi Air Jagung Ketagih Paling Sedap Untuk Balang 30 liter
Bahan-bahan yang diperlukan:
Air RO 3-4 Liter.
½ botol pati jagung double lion 495ml.
3 tin susu pekat dairy champ.
3 tin susu cair dairy champ.
1 sudu kecil pewarna merah.
1 sudu kecil perisa jagung.
1 tin sweet corn ayam brand
1 beg ais kiub.
2 sudu garam halus.
Cara untuk membancuh air jagung ketagih:
1. Tuang air RO ke dalam balang 30 liter.
2. Campurkan susu pekat dan susu cair. Kacau.
3. Tuang pati jagung.
4. Tuang perisa jagung dan pewarna. Kacau.
5. Masukkan sweet corn.
6. Masukkan garam. Kacau.
7. Masukkan 1 bag ais.
8. Sedia untuk dijual.
11. Resepi Air Tembikai Susu Untuk Balang 24 liter
Bahan-bahan
1 biji buah tembikai susu (saiz besar).
1/2 tin susu pekat.
Secubit garam.
Air bertapis.
Pewarna hijau epal.
Cara - Cara
1. Kupas kulit dan potong kecil isi tembikai susu.
2. Masukkan isi tembikai susu dan air ke dalam pengisar.
3. Kisar bahan tadi sehingga hancur.
4. Asingkan bahan kisar ke dalam bekas takungan ataupun botol.
5. Ulang langkah di atas sehingga kesemua isi tembikai susu habis dikisar.
Persediaan di tapak berniaga
1. Tuang hasil kisaran tadi ke dalam balang air 24 liter.
2. Masukkan satu liter air bertapis ke dalam balang tadi.
3. Masukkan setengah susu pekat dan secubit garam.
4. Kacau sehingga campuran air menjadi sekata.
5. Masukkan satu bag ais kiub ke dalam balang.
6. Kacau sehingga sekata.
7. Tambah pewarna hijau epal setitik demi setitik sehingga naik warna. Kacau sekata.
8. Sedia untuk dijual.
Nota
1. Air gula dicampurkan berasingan ketika membungkus air ini.
2. Gandakan buah tembikai susu untuk lagi sedap
Sumber : www.wanisukarno.com
Bisnes air balang sekarang semakin menjadi pilihan terutamanya pada bulan ramadan. Kadang - kadang sis tengok berderet air balang jugal di bazar ramadan kan. Mana tahu, mungkin dalam sehari pun boleh cecah sampai ribu - ribu. Nak lagi bila ada air balang viral.
Sumber Resepi Air Balang Viral Paling Sedap : www.wanisukarno.com
Lawati laman blog ini untuk lebih banyak resepi air balang.
Post a Comment